Parallelism Practice Exercises

 

To check your answers: Highlight with the mouse the highlighted answer each item.

 

Item

Answer

I enjoy singing, dancing and acting.

Gerunds

The ugly man and the beautiful girl made a strange couple.

Noun Phrase

The boy who caught the ball is also the one who sold it on Ebay.

Adjective Clauses

My father was both kind and generous.

Adjective

I was feeling sick yesterday, so I got out of bed slowly and painfully.

Adverbs

The meal was prepared by the chef and was served by the waiter.

Verb phrases

To err is human; to forgive is divine.

Infinitives

 

Read the following sentences below that have problems with parallelism.How would you correct the problem?To compare your answer to my suggested answer: Highlight with the mouse the highlighted answer each item.

 

1.                The Biology class and the class about history are my favorites.

Suggested Answer: The biology class and the history class are my favorites.

2.                Working two jobs and to get enough sleep are difficult to accomplish.

Suggested Answer: Working two jobs and getting enough sleep are difficult to accomplish.

3.                Her dress was beautiful, and it cost a lot.

Suggested Answer: Her dress was beautiful and expensive.

1.                His feet were tired and they swelled after a long day on the job.

Suggested Answer: His feet were tired and swollen after a long day on the job.

2.                Alexander Graham Bell was the man who invented the telephone and he invented the phonograph, too.

Suggested Answer: Alexander Graham Bell was the man who invented the telephone and the phonograph.

3.                My sister is hoping to finish her degree quick and easily.

Suggested Answer: My sister is hoping to finish her degree quickly and easily.

4.                The playful dog and the cat that was feisty didnít get along well.

Suggested Answer: The playful dog and the feisty cat didnít get along well.